Påskeøen

Påskeøen
Påskeøen (på polynesisk Rapa Nui, på spansk Isla de Pascua) er en ø beliggende i det sydlige Stillehav, vest og en anelse mod nord for Santiago i Chile, øen er en del af den chilenske region Valparaíso. Øen er næsten trekantet og ligger omkring 2.000 kilometer fra den nærmeste beboede ø. Påskeøen er berømt for sine mange præhistoriske stenstatuer, kaldet moai, langs kystlinjerne. Befolkningstallet er omkring 2.000.
For cirka 500 år siden blev de omkring 600 store moai'er rejst. Der er mange teorier om formålet med dem, den mest udbredte teori er at de blev rejst til ære for indbyggernes forfædre eller vigtige levende personer.
Statuerne blev fremstillet ved, at man fandt en klippevæg af samme længde, som statuen, hvorefter man tegnede statuen liggende på ryggen på klippen, dernæst huggede man løs med hårde sten. Senere rettede man ryggen til og huggede toppen flad, så at der var plads til en rød paryk.
Man lavde øjenhuler, så man senere kunne isætte blå øjne. Statuen blev transporteret til sit bestemmelsessted, ved at man havde et reb snoet en gang om statuens nedre del og for hver skridt rykkede man i rebet, først en millimeter i den ene side, så en millimeter den anden side. Dette krævde at man havde en glat grusvej, og en sådan anlagde man så. Vejene er sådan set et større arbejde end en statue, men de fjerneste klaner kunne genbruge noget af de andres veje.

Danske encyklopædi.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • Påskeøen — Pås|ke|øen Pås|ke|øen …   Dansk ordbog

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”